Kış aylarında evimizi ısıtmak için ya da yaz aylarında evimizi serinletmek için enerji kullanmanız gerekebilir. Kullanacağımız bu enerji ise bize ekstra maliyet çıkmasına neden olacaktır. Ancak alınabilecek bazı önlemler ile bu maliyetleri düşürmek mümkün. Bu önlemlerin başında ise ısı yalıtımı geliyor. Isı yalıtımı yaşam alanımızdaki ısıyı korumamızı sağlayan en etkili önlemlerden biri. Kış aylarında sıcak havanın yaz aylarında ise serin havanın yaşam alanı içerisinde kalmasını sağlayarak daha az enerji kullanmanızı sağlayacaktır. Bu durum ise ısınma veya serinleme için daha az ödeme yapmanızı ve daha az maliyet çıkmasını sağlayacaktır. Isı yalıtımı bu özelliği ile aslında yapılarda ve tesisatlarda ısı kaybını önleyerek tasarruf sağlayan önemli bir işlemdir.
Yaşam alanlarına ısı yalıtımı uygulayarak tasarruf ile kazanç sağlamak isteyenlerin ise ısı yalıtımı ile ilgili merak ettikleri bazı sorular bulunmaktadır. Isı yalıtımı nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır bu soruların başında gelmektedir. Yazımızda ise bu sorular hakkında detaylı cevapları sizin için hazırladık.
Isı Yalıtımı Nedir?
Isı yalıtımını araştırmaya başladığınızda karşınıza oldukça karmaşık birçok işlem gelebilir. Çünkü ısı yalıtımı sadece duvarlar için uygulanan bir işlem gibi düşünülse de aslında birçok işlemi tanımlamak için kullanılmaktadır. Isı yalıtımı en basit tanımı ile binaların dış cephe duvarlarına, döşemelere, tesisat sistemlerine, çatıya ya da cam ve doğramalara ısı geçişini azaltmak için uygulanan bütün işlemlere verilen genel bir isimdir.
Isı yalıtımı denince akıllara ilk olarak kışın ısınmak için gerekli olan sıcak havayı muhafaza etmek gelse de ısı yalıtımı sıcak havalarda da serin havayı muhafaza etmektedir. Çünkü ısı yalıtımı sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri sayesinde yaşam alanının içeri girmesini ya da dışarı çıkmasını engelleyen işlemlerin tamamıdır.
İlginizi çekebilir: Emlak Yatırımı Yapanlar Bu 7 Konuya Çok Dikkat Etmeli!
Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Isı yalıtımı denince akıllara ile olarak binanın dış cephesi gelmektedir. Ancak ısı yalıtımı işlemi bir binanın dış cephe duvarlarının yanı sıra cam ve doğramalarına, çatısına ya da döşemeleri gibi farklı birçok kısmına uygulanabilmektedir. Bu yüzden ısı yalıtım işlemi gerçekleştirileceği bölüme göre farklılık gösterebilmektedir.
Duvarlarda uygulanan ısı yalıtımında genellikle ısı giriş çıkışını engelleyecek çeşitli malzemelerin binanın iç veya dış duvarlarına monte edilmesi ile uygulanmaktadır. Pencerelerde ve kapılarda ise ısı yalıtım özelliği bulunan ya da düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve cam malzeme tercih edilir. Görüldüğü üzere ısı yalıtımı işlemi gerçekleştirilecek bölgeye göre uygulanacak yöntemler de değişkenlik gösterebilmektedir.
Dikkatinizi çekebilir: Gayrimenkul Değerlemesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Isı Yalıtımı Nerelerde Kullanılır?
Kış aylarında sıcak havayı yaz aylarında ise serin havayı yaşam alanı içerisinde tutarak oldukça önemli bir kazanç sağlayan ısı yalıtımı pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Binaların iç ve dış duvarlarında, çatı kısımlarında, toprak temaslı alt döşemelerde, katları ayıran döşemelerde, tesisat borularında, havalandırma kanallarında, garaj depo gibi ısıtılamayan ya da zor ısıtılabilen bölümlerde ısı yalıtımı kullanılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken ısı kaybına en çok neden olan bölümü tespit ederek doğru ve sağlıklı bir şekilde ısı yalıtım işleminin gerçekleşmesini sağlamaktır.
Gold Mark Estates ekibi olarak bu yazımızda ısı yalıtımı nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır soruları hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Isı yalıtımı ve benzeri içeriklere ulaşmak için sitemizde bulunan diğer yazılara göz atabilirsiniz. Kıbrıs’ta doğru ve güvenilir proje satışı ve pazarlaması, ikinci el ev ve arazi satışı, konut kiralama, arazi keşfi ve değerlendirmesi, proje danışmanlığı ya da inşaat danışmanlığı hizmeti için sitemizde bulunan iletişim kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.