Kıbrıs, Akdeniz iklimine özgü sebzeleri, ada kültürü ve yörenin sevilen baharatları ile oldukça zengin mutfaklardan biridir. Kıbrıs yemekleri denildiğinde birçok yemek akla gelmektedir. Bu yazımızda en meşhur olanlar hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Pilavuna
Pilavuna, Kıbrıs mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olarak bilinmektedir. İç harcı hellim ve lor peyniri ile doldurulan pilavunanın özellikle kahvaltılarda ve davet sofralarında ikram edilmektedir. İsteğe göre sıcak veya soğuk bir şekilde servis edilmesi mümkündür.
Malzemeler:
Hamuru için:
- 900 gr un
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1,5 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet yumurta
İç harç için:
- 250 gr lor peyniri
- 250 gr hellim, rendelenmiş
- 5 gr kabartma tozu
- 2 yumurta beyazı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Hazırlanışı:
Kuru maya, süt ve şeker bir kap içerisinde karıştırılarak 5 dakika bekletilmelidir. Kalan malzemeler ise yoğurma kabına alınır ve sütlü karışım eklenerek yoğurulmaya başlanır. Daha sonra ise hamur mayalanmaya bırakılır. Harç için malzemelerin hepsi karıştırılır. Hamur bezelere bölünerek açılır. Açılan hamurların orta kısmına harç koyularak kenarlardan kapatılması gerekir. Yumurta sarısı üzerine sürülür. Çörekotu ve susam dökülerek 180 derecede pişirilir.
Kleftiko (Fırın Kebabı)
Kleftiko’nun kökenine bakıldığında hem Yunanistan hem Kıbrıs demek mümkündür. Kıbrıs’ın geleneksel lezzetlerinin başında gelen adaya özgü taş bir fırın içerisinde saatlerce pişirilen bir yemektir. Evinizdeki fırınla da kuzu etinden yapacağınız bu tarif ile sevdiğiniz et yemekleri alternatiflerinin arasına bir yenisini daha ekleyebilirsiniz.
Malzemeleri:
- 1 veya 1,5 kilo civarı kuzu incik
- 4 adet patates
- Adet kuru soğan
- 5-6 diş sarımsak
- 5-6 yaprak defne yaprağı
- Tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Alüminyum folyo
Hazırlanışı:
Patatesleri tam ortadan ikiye kesin ve kuru soğanları dörde bölün. Bir kâsenin içinde ete tuz ve karabiber ekleyin ve güzelce ovalayın. Geniş bir kabın içine bolca zeytinyağı ilave edin. Kekik, defne yaprağı, sarımsakları, tuzu, karabiberi kabın içine ekleyip karıştırın. Sonra patates ve soğanları ilave ederek sosu sebzelere iyice yedirin. En son eti ekleyin ve aynı işlemi tekrarlayın. Kâseyi bir kenara alın ve yarım saat dinlenmeye bırakın. Alüminyum folyoya sardığınız eti bir fırın tepsisine yerleştirin. Ortalama 3 saat kadar 180 derecelik fırında pişirin. Bu sürenin sonunda fırında alıp 10-15 dakika daha dinlendirin.
Molehiya
Molehiya, Kıbrıs mutfağında özel olarak yetiştirilen molehiya bitkisinin yaprakları ile yapılan bir yemek türüdür. Yazın kurutulup bir müddet saklandıktan sonra kuzu eti veya tavuk etiyle pişirilen molehiya, servisi çukur tabakta pilav ve turşuyla yapılan lezzetli bir yemek çeşididir. Molehiya otunun kurutulmuş haldeki kokusu kına otuna da benzemektedir.
Malzemeleri:
- 1 kilo kurutulmuş molehiya bitkisi
- Yarım kilo kırmızı et yerine tavuk da olabilir.
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet büyük boy domates
- 1 kilo su
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1 veya 2 çay kaşığı tuz
- 1 veya 1,5 çay kaşığı karabiber
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet limon
Hazırlanışı:
Kurutulmuş molehiyaları sıcak suda ıslattıktan sonra suyunu süzmesi için süzgeçte bekletin. Bir tencereye dört yemek kaşığı sızma zeytinyağını ilave edin ve büyük baş soğanı ince ince doğradıktan sonra rengi pembe olana kadar kavurun. Daha sonra içine eti veya tavuğu ilave edin. Soğanlar pişmeden salça ekleyin. Tüm malzemeleri birlikte kavurduktan sonra molehiyaları ilave edin. Son olarak tuz ve karabiber ilave ederken su ekleyin. 1 saat pişirdikten sonra altını kapatabilirsiniz. Kabuğu ve çekirdeği çıkmış bir limonu sıktıktan sonra suyunu yemeğin üzerinde gezdiriniz.
Mücendra pilavı
Gemici pilavı olarak da bilinen Mücendra pilavı, Kıbrıs mutfağına özgü bir yemektir. Halk adıyla fakir yemeği olarak da anılan bu pilav, diğer pirinç pilavlarından farklı olarak yeşil mercimek ve soğanla yapılmaktadır.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 4 bardak (1 litre) su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (tercihen sıvı yağda kullanabilirsiniz)
- 3 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 avuç susam
Hazırlanışı:
Mercimeği 4 bardak suda 10 dakika haşlamalısınız. Bu süreçte başka bir tencereye zeytinyağı koyun ve soğanları enine doğru kesin. Uzun yarım daireler halindeki soğanları zeytinyağlı tencereye koyun ve iyice kavurun. Soğanlar kahverengileşmeye başladığında kavrulmuş miktarın yarısını bir kenara ayırın, kalanının üzerine ise pirinçleri ekleyin ve aynı pilav yapar gibi pirinç şeffaflaşana kadar kavurun. Suyunu koyma vakti geldiğinde, haşladığınız mercimeğin suyundan 2 bardak ekleyin ve karıştırarak pirincin tamamına yayılmasını sağlayın. Bu sırada tuz eklemeyi unutmayın. Daha sonra mercimeği süzüp pilavınıza ekleyin. Ayırdığımız soğanları iyice kahverengileşene kadar kavurup susamı ekleyerek iyice kavurun.
Kolakas
Kolakas, Kuzey Kıbrıslıların yaptıkları en güzel kış yemeklerindendir.
Malzemeler:
- 3 adet orta boy kolakas
- 2 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Kereviz sapı (Taze ve küçük yapraklı bölümleri)
- Su
- Tuz
- Zerdeçal
Hazırlanışı:
Soğanlar kısık ateşte biraz tuz ile kavrulur. Kolakaslar sapını ayırmadan soyulur. Sapından tutularak ve en uç tarafına bıçak takılarak parçalara ayrılır. Sebzenin sapına doğru lokma büyüklüğünde parçalara ayırmaya devam etmeniz gerekir. Kavrulan soğanlara, sulandırdığımız salça, kolakas ve kereviz ilave edilir. Sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Orta ateşte pişirilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin emlak sektörü öncülerinden olan GoldMark Estates olarak bu yazımızda Kıbrıs yemeklerini ele aldık. Kıbrıs ve Kıbrıs emlak sektörü hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.