Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz’in sıcak sularında yer alan Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs Adası’nın kuzey kısmında yer alır. Akdeniz’in en büyük 3.adasıdır. Bağımsızlığı sadece Türkiye tarafından tanınır. Tam adı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olan bu ada insanların aklına plajları, tarihi yerleri ve gece hayatıyla gelir.
Kuzey Kıbrıs hakkında temel bilgiler
Kuzey Kıbrıs Anadolu yarımadasının 65 km güneyinde yer alır. Her zaman stratejik ve jeopolotik konumu ile politik, ticari, dini konularda istenilen bir ada olmuştur. Türkiye’de “yavru vatan” ve “cennet ada” adlarıyla da bilinir.
Kuzey Kıbrıs’ın yüzölçümü 3.355 km ve nüfusu da 313.626 kişidir.Resmi dili Türkçe, para birimi ise Türk Lirasıdır. KKTC ziyaretleri için vizeye ihtiyaç duyulmaz ve Türkiye ile aynı saat dilimindedir. Ekonomisinde en çok turizm ve eğitim sektörlerinin payı vardır. Başkenti Lefkoşa’dır, Lefkoşa genelde tarihi izleriyle bilinir. Turizm sektörü ise liman kenti olan Girne’de yoğunluktadır. Turizm sektörü Kuzey Kıbrıs’taki en çok gelir getiren sektörlerden biridir.
Girne, muhteşem Akdeniz manzarası ve plajları ile dünyanın her yerinden insanlara en güzel tatilleri yaşatır. Kuzey Kıbrıs Akdeniz iklimi altında olduğu için turizm için her mevsim uygundur. Doğası, Akdeniz’e olan kıyısı boyunca devam eden sahili, bunun yanında kültür ve tarih dolu sokaklarıyla zengin bir ülkedir.
Yunan mitolojisinde Afrodit’in doğum yeri olarak görülür. Aşk ve tutku tanrıçası olan Afrodit, Kıbrıs’ın ruhunu anlamamızda yardımcı olabilir.
Her yıl yaklaşık 2 milyon turist ziyareti alan Kuzey Kıbrıs, yurtdışı tatili için kolay, yakın ve cazip adalardan biridir.
Kuzey Kıbrıs’ta hayat
Nüfusun çoğu Türkiye’den göç eden Türkler ve Kıbrıslı olan Türklerden oluşur. Trafiğin yönü ve kanunlar açısından İngiltere ile büyük benzerlikler bulunur. Kıbrıs denince insanların aklına gelen şeylerden ilki otel ve casinolardır. Kıbrıs, eğlenmek için insanların favori yerlerinden biridir.
İngiltere ile benzerliklere örnek olarak; sürücü koltuğu sağ tarafta, trafik yönü ise sol taraftan seyreder. Başka bir örnek olarak da küçük yerlerde prizlerin üç dişli İngiliz tarzdadır.
Girne’deki genç nüfusun fazlalığının sebebi bu şehirde bulunan üniversitelerdir. Türk ya da Kıbrıslıların yanında dünyanın her yerinden öğrenciler burdaki uluslararası kültürün gelişmesine yardımcı olur.
Kıbrıs’ın meşhur şeftali kebabı ve hellimlisi denenmesi gereken yiyeceklerdendir.
Kuzey Kıbrısta birçok dini inanç bir arada bulunur bunlardan biri Müslüman/Sunniliktir, bunun yanında Rum Ortadoks ve Maruni Hıristiyanları da bulunur.
İlginizi çekebilir; Natura Kıbrıs Sizi Doğanıza Geri Çağırıyor
Kuzey Kıbrıs’a ulaşım
Güney Kıbrıs sebebiyle Avrupa Birliği üyesi sayılır. Bu durum turizm açısından avantajlıdır. Ama Kuzey Kıbrıs uluslararası olarak tanınmadığı için yurtdışı ulaşımı bir miktar karışıktır. Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyen turistler Türkiye’den geçmeliler. Lefkoşa’da bulunan Ercan Hava Limanı Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan tek havaalanıdır. Gemi ulaşımı için ise Girne Limanı kullanılır. Kuzey Kıbrıs içerisinde araç trafiği oldukça yoğundur. Kiralık araç sektörü de gelişmiştir. Bu yüzden toplu taşıma konusunda birtakım eksiklikleri bulunur.
Genel olarak Kuzey Kıbrıs, eğlence hayatı, eğitim olanakları, iklimi, yaşam standartları ve konumu açısından en iyi tatil adalarının içinde sayılabilir. Burada geçireceğiniz günler, kıyılarının güzelliği ve tarihi ile unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatır.Bu unutulmaz günleri hayatınızın bir parçası yapmak için; Kıbrıs İskele Long Beach Bölgesinde Yazlık Almak İçin 5 Sebep
Kıbrıs hakkında merak ettikleriniz için GoldMark web sitesini inceleyebilirsiniz.
Soru ve görüşleriniz için Gold Mark ile iletişim kurmaktan çekinmeyin.