Kuzey Kıbrıs Tarihi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs adasının kuzeyinde yer alır. Türkiye’nin güneyinde yer alan plajlarıyla, gece hayatıyla insanların tatillerinde vazgeçilmezlerinden biri olan bu ada, Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü adadır. Kısa adıyla KKTC olarak bilinir. Tarihi boyunca birçok devletin sömrüsü altında yer almıştır. 1960lardan sonra ise bir devlet halini almıştır.

Kuzey Kıbrıs’ın jeopolitik konumu

Dünyada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin nereye bağlı olduğu konusunda birçok görüş ayrılığı hakimdir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından bağımsız bir devlet olarak görülse de diğer uluslar ve devletler için Türkiye’nin işgali altında olan bir topraktır. Bu nedenle dünya insanları içerisinde Kuzey Kıbrıs’ın Akdeniz’e mi, Türkiye’ye mi, Ortadoğu’ya mı yoksa Yunanistan’a mı ait olduğu konusunda bir ayrılık vardır. Bu nadide ülke hakkında genel bilgiler için; Kuzey Kıbrıs Hakkında Genel Bilgi

Geçmişten günümüze Kuzey Kıbrıs

İlk yaşam izleri Lefkoşa-Limasol arasında ve Yeşilırmak dolaylarında bulunmuştur. Çeşitli kazılar sonunda ise ilk ırkın Asya’dan gelen bir kesim olduğu farkedilmiştir. Devam eden araştırmalarda ise evlerde Anadolu ve Mezopotamya esintilerinin var olduğu görülmüştür. Ardından bakırın işlenmeye başlamasıyla maden devri başlamıştır. Maden kaynaklarının varlığı, önemli yolların üzerinde bulunması jeopolitik konum açısından yararlı olsa da bir o kadar da tehlikeli bir durum oluşturmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman’ın 1570lerde Akdeniz’e hakim olma planları vardı. Kuzey Kıbrıs da bu planlara dahildi. 1571 yılında Magosa’nın teslimiyle Osmanlılar tarafından fethedildi. KKTC, 300 yılı aşkın süre Türklerin hakimiyeti altındaydı. 1878 yılındaki Berlin Antlaşması ile İngiliz idaresine geçti ardından Osmanlıların 1.Dünya savaşındaki mağlubiyetiyle Kuzey Kıbrıs tümüyle İngiltere egemenliği altına girdi. Bu süreçte ülkede yaşayan Rumlar isyan etti ve Yunan topraklarına katılmak istedi. İlk önce İngilizler ardından da Türkleri hedef alan bu isyan çok fazla can kaybına sebep oldu.

1960 yılında yapılan anlaşmalar sonucu Kıbrıs resmen kuruldu. Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı III.Makarios’un sunduğu anayasa değişikliği önerileri halkı ikiye böldü. Ardından çatışmalar ve görüş ayrılıkları kendini gösterdi. Uluslararası etkilerin yardımıyla ateşkes kabul edildi ve adanın belli bir kısmı Türklerin hakimiyeti altına girdi.

Eğer bu güzel ada ülkesinden bir ev satın almak istiyorsanız incelemek isteyebilirsiniz; Kuzey Kıbrıs’ta Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlık süreci

1976 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Bu devlet meclisi 1983’te oybirliği ile aldığı kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. Tüm dünya bu bağımsızlık hamlesini ayrılıkçı olarak gördü.

Ada üzerindeki ayrılıklar ve sorunların çözümü için Birleşmiş Milletlere başvuruldu. Ada’nın birleştirilmesi için birçok faaliyet yürütüldü fakat bir sonuca ulaşmadı. Annan Planı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği’ne tüm adayı temsilen katıldı.

Annan planı, Birleşmiş Milletler tarafından Kıbrıs’ın birleşmesini öneren bir plandır. Bu plan Kıbrıs’ın bağımsız ve federal bir devlet halini alma önerisini taşımaktadır. Fakat uygulanan referandumda büyük çoğunluk tarafından “hayır” oyunu aldığı için hayata geçirilmemiştir.

Kuzey Kıbrıs geçmişten beri birçok medeniyetin egemenliği altında bulunmuştur. Bu medeniyetlerin içinde Hititler, Mısırlılar, Fenikeliler, Asurlular, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar vardır. Bizans zamanında adada Hıristiyanlık yayılmıştır.

Kısaca, Kuzey Kıbrıs içerisinde birçok dinden insan barındıran, yüzyıllardır birçok büyük devletin egemenliği altında kalıp sömürülmüş, gece hayatı ve plajlarıyla turizm sektörünün vazgeçilmezi olan, çektiği zorlukların ardından da Türkiye Cumhuriyeti tarafından bağımsızlığı kabul edilmiş bir ülkedir.

İlginizi çekebilir; Kıbrısın En Büyük Projesi

Tartışmaya Katıl

Bir düşünce & ldquo;$ s & rdquo;

  • Merve İslam

    çok güzel bir yazı olmuş.

    Reply

Compare listings

Karşılaştırmak

Kıbrıs Yatırım Fırsatları!

Kıbrıs emlak yatırımı fırsatları hakkında merak ettikleriniz için  bizimle iletişime geçin.
Acele edin! En karlı yatırımlar sizleri bekliyor!