Bu yazımızda Kıbrıs’a ilgisi olan herkesin merak ettiği bir konu üzerinde duracağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismi nereden gelmektedir? Akdeniz bölgesinde bulunan harika konumu ile beraber çok eski zamanlardan beri stratejik önemini kaybetmeyen Kıbrıs, 1571’de Osmanlı Devleti tarafından fethedilmişti. 3 yüzyıldan uzun süre Osmanlı toprağı olmuş fakat 93 Harbi’nde Osmanlı’nın Ruslara yenilmesi ile tüm olaylar değişiklik göstermiştir.
Bu durumlarda İngilizlerin desteğini almak isteyen Osmanlı devleti, Berlin anlaşmasını imzalamayı kabul etmiştir. Böylelikle Kıbrıs toprakları Osmanlı’nın olmaya devam edecek fakat idari yönetim, kontrol İngiltere’nin olacaktı. Kıbrıs kurulduktan sonra Lozan Barış Antlaşması ile Kıbrıs tamamen İngiltere’nin yönetimi altına girdi.
İngiliz sömürge olayları da yaşandıktan sonra 16 Ağustos 1960 tarihinde adanın iki bölgesinin halklarına uluslararası antlaşmalar sunulduğunda Türkiye, Kıbrıs’a garantörlük sağlayacak ülke oldu. Bu demek oluyor ki Türkiye, İngiliz sömürgesinden sonra Kuzey Kıbrıs’a İngiltere ve Yunanistan’a karşı güvence sağlayacak bir ülke olarak duruma el atmıştır. Türkiye, Kıbrıs’ın bağımsızlığının ihlal edilmesi durumunda müdahale edebilme hakkına sahiptir.
1974 KIBRIS BARIŞ HAREKATI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bölgesinde yaşayan Türklerin gördüğü baskıları ortadan kaldırmak amacıyla bu harekat düzenlendi. Burada amaç, Kıbrıs ada’sının iki toplumlu bir devlet olarak kurulmasını sağlamaktı. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere görüşmeler yaparak 1959 yılından Kıbrıs Devleti’nin Rumlar ve Türkler tarafından ortak bir şekilde yönetilmesini kabul etti. Sonuca göre de Kıbrıs’ın garantör ülkeleri ; Türkiye, İngiltere ve Yunanistan oldu.
Eğer ki Kıbrıs’ın yeni sisteminde düzeni bozmaya çalışanlar olur ise müdahale edecek 3 adet ülke söz hakkına sahip oldu.
Kıbrıs adasında, 1963 yıllarından itibaren, Türkler, Rumlar tarafından çok fazla sayıda saldırıya uğradı. Terör örgütü lideri, Kıbrıs adası’nın Yunanistan’a bağlanması gerektiğini öngörerek, iktidara darbe yapması ile beraber tam olarak burada Türkiye, düzenin sarsıldığını gözlemleyerek garantörlük özelliğini kullanarak 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi. Bu harekatın yapılmasını Kıbrıslı türkler coşkuyla karşıladı. Türkler, Rumların direnişinin üstesinden gelmeyi başararak olayı durdular.
“Ayşe tatile çıksın.”
Rumların baskısından kurtulmak için ve Kıbrıs bölgesinde yaşayan Türkleri korumak amacıyla gerçekleşen bu harekatın parolası ise ” Ayşe tatile çıksın” olarak belirlenmişti. Geçmiş yıllardan beri asla unutulmayan bu şifre, Kıbrıs Barış Harekatı’nı tanımlayan bir kaç şeyden sadece bir tanesi olarak kalmıştır. Ayşe, Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızının ismiydi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismi nereden gelmektedir?
Kuzey Kıbrıs toprakları anlaşmalar sonrasında, iki toplum olarak yaşanılması kabul edilmiş bir ülke olduğundan bahsettik. Bir bölgesinde Türklerin bulunduğu, diğer bölgesinde ise Rumların bulunduğu bir yerleşim yeri olmayı başarmıştır bir yerdir. Anlaşmalar sonrasında ise Türkiye garantör ülke olduğundan dolayı da Türklerin yaşadığı bölge Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismini almaya layık görülmüştür.
Kıbrıs satılık ev imkanları ve Kıbrıs hakkında daha fazla bilgilenmek, ilginç bilgiler öğrenmek için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın! Merak ettiğiniz her şey için bizimle iletişim halinde olmaktan çekinmeyin.