Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs’ın popüler ilçelerindendir. Aynı zamanda kültürel, tarihi ve deniz turizminin oldukça geliştiği bir tatil merkezi olarak da bilinmektedir. Özellikle yaz aylarında artan turist popülasyonu ile canlanan ilçede yapılabilecek pek çok aktivite vardır. Bu noktada ise Mağusa şehrinde gezilecek yerler oldukça merak edilmektedir.
İlçe, geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle kültürel ve tarihsel birikimi de son derece fazladır. Bölgede ziyaret edilebilecek tarihi yapı sayısı da yeterlidir. Antik kentlerden devasa surlara, kalelerden müzelere kadar gezilebilecek pek çok önemli yeri bulunan Gazimağusa, bir ada ilçesi olduğu için denize girebilecek birbirinden güzel plaj ve sahillere de ev sahipliği yapmaktadır.
Gazimağusa tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yerler ise Kapalı Maraş (Hayalet Şehir), Lala Mustafa Paşa Cami, Othello Kalesi ve Canbulat Müzesi olarak sıralanmaktadır. GoldMark Estates olarak bu yazımızda, Mağusa gezilecek yerler hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Kapalı Maraş (Hayalet Şehir)
Bir zamanlar Kıbrıs’ın turizm cenneti olan Maraş, dünya starları ve zenginlerinin uğrak noktalarından biri olarak bilinmekteydi. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra “Hayalet Şehir” olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karara göre hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış ve askeri bölge ilan edilmiştir. Yakın geçmişe kadar kapalı kalan Maraş 8 Ekim 2020 tarihinde 1.5 km’lik kıyı şeridi ve denizi KKTC halkının kullanımına açılmıştır. Günümüz itibari ile şehirde belirlenen güzergahta yürüyerek veya bisiklet kiralayarak saat 08.00 ile 20.00 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Canbulat Müzesi
Gazimağusa surlarının güney kısmında bulunan yer önceden Venediklilerin cephanesiydi. Canbulat, Kilis Sancak Beyi olup Kıbrıs’ın fethine karar verildiği zaman Anadolu Beylerbeyi İskender Paşa’nın önerisi üzerine birliğe dahil olmuştur. Lefkoşa’nın fethi sırasında gösterdiği başarıdan dolayı 18 Eylül 1570′te Mağusa’yı kuşatan Osmanlı Ordusu’nun sağ kanadında İskender Paşa ve Derviş Paşa ile görev almıştır. Lefkoşa’nın Osmanlılarca fethinde üstün yararları görüldüğünden, 1570’te Mağusa’yı kuşatan Osmanlı ordusunda, İskender Paşa ve Deniz Paşa ile yeniden görevlendirilmiştir. Gerçek adı Arsenal tabyası olan mevkide şehit düştüğü inancıyla türbesi buradaki tabyanın altında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Zamanla yıpranan bina, 1968 yılında yeniden inşa edilerek ön kısmı da bir müzeye dönüştürülmüştür. Bu müzede etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Othello Kulesi
14.Yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi, Mağusa kentinin ana girişlerinden biri olarak kullanılmaktaydı. Kale girişi üzerinde St. Mark Aslanı kabartmasının altında kaleyi yeniden biçimlendiren kaptan Nicolo Foscari’nin adı ve 1492 tarihi görülür. Rivayete göre 1481 yılında Leonardo Da Vinci Kıbrıs’a gelerek Venediklilere kentin savunması için bazı taktikler vermiştir.
Kalenin bugün ki adı ise İngiliz döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Sheakespeare’in ünlü tragedyasının bir bölümü Kıbrıs’ta bir liman kentinde geçer. Oyunun başkahramanı Othello, Faslı (Moor) biri olarak bilinir. Sheakespeare’in o dönemde ada valisi olan Christophoro Moro’nun soyadını yanlış anlayarak Moor sanıp faslı olduğunu düşündüğü bilinmektedir.
Lala Mustafa Paşa Cami
Mağusa, gezi rotalarında mutlaka yer verilen yerlerden biri Lala Mustafa Paşa Camidir. Kültürel, dini ve tarihi değerleri yansıtan bu yapıya dair pek çok husus merak edilmektedir. Lala Mustafa Paşa Cami bulunduğu bölgedeki en dikkat çekici mimari yapıların başında yer alır. Eski dönemlerde inşa edilen surların tam olarak orta kesiminde yükselen yapı, özellikleri ve tarihçesi ile diğer camilerden ayrılan özelliklere sahiptir. İster kültürel seyahat ister iş amaçlı olarak bölgeye yolunuz düşsün, içinde yer aldığı coğrafyanın kendine has mimarisini en iyi şekilde yansıtan bu camiyi ziyaret etmelisiniz.
Lala Mustafa Paşa Cami’nin orijinal ismi Aziz Nikolas Katedrali olarak bilinmektedir. Bu Katedral eski bir Katolik mabedidir. Cami, 1328 yılında katedral olarak açılmış, daha sonra 1571 yıllarında ise Osmanlı Devleti tarafından bölgenin ihtiyacını karşılamak amacı ile cami olarak restore edilmiştir. Bu camiye, tarihte Kıbrıs Fatihi olarak anılan Lala Mustafa Paşa’nın ismi verilmiştir.
Lala Mustafa Paşa Cami, Lüzinyanlar döneminde inşa edilmiş bir yapıdır. İnşa edilme tarihi 1298-1312 yılları arasında yer almaktadır. Osmanlı Döneminde 1571 yılında cami haline getirilene dek bu törenler yapılmıştır. Cami, sadece çevrildiği katedralin izlerini değil aynı zamanda Osmanlı mimarisinin etkilerini de en güzel şekilde taşıyan bir tasarıma sahiptir.
Katedralin en güzel ve korunmuş olan batı cephe mimarisinin Fransa’da bulunan Reims Katedrali’nden etkilendiği görülür. Katedral, gotik tarzda işlemeli pencereleri ile dikkat çeker. Bu katedralde 16. yüzyıl Venedik galerisi avluda bulunmaktadır. Günümüzde ise bu yapı şadırvan olarak kullanılır. Girişte yer alan yuvarlak pencerelerin üzerinde bir Venedik Arması mevcuttur. Süslü kabartmaların bazılarında Salamis’teki bir tapınaktan geldiği sanılan hayvan figürleri de yer alır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin emlak sektörü öncülerinden olan GoldMark Estates olarak bu yazımızda Mağusa şehrinde gezilecek yerler konusunu ele aldık. Kıbrıs ve Kıbrıs emlak sektörü hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.