Nasıl Kıbrıs Vatandaşı Olunur? KKTC Vatandaşlık Almak!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen ancak internette pek güvenilir bilgilere ulaşamayan kişilerin aklında pek çok soru bulunmakta. Kıbrıs vatandaşlığı konusunda günümüzde işleyen kanun, 1993 senesinden kalmıştır. Bu nedenle, KKTC vatandaşlık kanunu pek de kapsayıcı görünmemektedir. Ancak, pek çok farklı yöntem ile Kuzey Kıbrıs’ta vatandaşlık hakkı kazanabilir, sınırsız oturum izni alabilirsiniz. Özellikle diğer ülkeler ile kıyaslandığında, Kıbrıs vatandaşlığı almak nispeten kolay denilebilir. Biz de bu yazımızda, pek çok farklı yöntem ve metod ile alınabilen KKTC vatandaşlık işlemleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Mutlaka Okuyun: Kıbrıs Hakkında En Çok Merak Edilenleri Yanıtladık!

Kıbrıs Vatandaşlığı Neden Önemli?

Kıbrıs vatandaşlığı, oldukça önemli bir vatandaşlık olma arifesindedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında süren ve olası bir birleşmeye kadar gidebilecek olan müzakereler, KKTC vatandaşlığını oldukça önemli kılmaktadır. Bu iki ülkenin birleşmesi ile, Kıbrıs devleti Avrupa Birliği üyesi bir devlet olacak ve tüm ada sakinleri AB pasaportuna sahip olabilecekler. Bu nedenle dahi, günümüzde özellikle pek çok iş insanı, KKTC vatandaşlığı konusunda araştırmalar yapmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlık konusunda diğer pek çok ülkeye nazaran daha esnektir. Ancak, GKRY’nin parayla vatandaşlık sattığı düşünülürse, daha kat edilecek çok yol var denebilir. Kıbrıs vatandaşlığı nasıl alınır konusunda pek çok fikir ayrılığı bulunsa da, en bilinen yedi yöntemi sizler için derleyeceğiz.

kktcvatandaslik

Kıbrıs Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Kıbrıs vatandaşlığı alma konusunda kabaca yedi farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yedi farklı yöntem ile KKTC vatandaşlık başvurusu yapabilir, Kıbrıs vatandaşlığı alabilirsiniz. Bunlar kabaca,

  1. Kıbrıs kökenli anne-baba vasıtası ile KKTC vatandaşlığı
  2. Yasa yoluyla KKTC vatandaşlık alma
  3. Evlatlık alınarak vatandaşlığa kabul edilme
  4. Doğum ile KKTC vatandaşı olmak
  5. Evlilik yoluyla Kıbrıs vatandaşlığı
  6. Bakanlık kararı ile KKTC vatandaşlığı kazanma
  7. Bakanlar kurulu kararınca istisnai olarak vatandaşlık almak

Bu yedi farklı usül, kanunlar çerçevesince belirlenmiş yöntemlerdir. Şimdi, bu yöntemler ile nasıl vatandaş olabilirsiniz, tek tek inceleyelim.

Kıbrıs Kökenli Anne veya Baba

Kıbrıs kökenli anne veya babadan doğan her çocuk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olur. Eğer Kıbrıs kökenli bir ailede doğan çocuk, 18 yaşına geldiğinde vatandaşlıktan çıkmak isterse, ona bir seçim şansı da sunulur.

Yasa Yoluyla KKTC Vatandaşlığı

Yasalar vasıtasıyla 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs’ta yerleşik olarak yaşamış herkesin, vatandaşlık alma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış kişilerin yakınları da KKTC vatandaşlığına başvurma hakkına sahiptir.

Doğum ve Evlatlık Alınarak Vatandaşlık

Anne ve baba yabancı dahi olsa, KKTC sınırları içerisinde doğan tüm çocuklar, Kıbrıs vatandaşı kabul edileceklerdir. Ayrıca, evlatlık çocuklar da eğer anne ve babaları hakkında kesin bir hüküm yoksa, suç işlememişlerse Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına sahip olacaklardır.

Evlilik Yoluyla KKTC Vatandaşı Olmak

KKTC vatandaşı bir kadın veya erkek ile evlenildiğinde, belirli bir süre Kıbrıs’ta yaşama ve evli kalma durumunda KKTC vatandaşlığı alınabilir. Bu kişilerin evlilikleri süresinde KKTC’de oturma izinleri de bulunmaktadır. Evlilik yolu ile KKTC vatandaşlığı alan pek çok insan bulunmaktadır.

Bakanlık Kararları İle KKTC Vatandaşlığı

5 sene kesintisiz olmak koşulu ile KKTC’de yaşamış olan, 18 yaşından büyük ve gerekli temel niteliklere sahip olduğu görülen kişiler Bakanlık kararı ile Kıbrıs vatandaşlığına erişebilir. Özellikle emlak sektörü ve Kıbrıs satılık ev yatırımları yapan kişiler, alabilecekleri oturma izinleri ile birlikte 5 yıl Kıbrıs’ta yaşam sürdürerek vatandaşlığa başvurabilirler. Aynı zamanda, istisnai durumlarda, KKTC bakanlar kurulu belirli bir kişinin başvurusunu değerlendirerek Kıbrıs vatandaşı olmasına izin verebilir. Örneğin, eski AB Bakanı Egemen Bağış, KKTC vatandaşlığına bu şekilde alınmıştır.

KKTC Emlak Yatırımı Yaparak Oturma İzni Almak

KKTC Emlak sektörü içerisinde yatırımlarda bulunduğunuzda, bir Kıbrıs satılık ev satın aldığınızda, oturma izni de alabilirsiniz. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına KKTC büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kıbrıs vatandaşlığı almak isteyen Türklerin, KKTC’de 5 sene ikamet etmelerini şart koşan Kıbrıs, oturma izni konusunda emlak yatırımı yapan kişilere kolaylıklar sağlamaktadır. Türkiye’den Kıbrıs’a gelirken yalnızca kimlik ile giriş yapabilir, hayalinizdeki Kıbrıs satılık ev’i GoldMark Estates gibi sektöründe öncü bir firma vasıtasıyla satın alabilirsiniz. Ardından, Kıbrıs vatandaşlığı için gereken 5 yıllık süreyi, oturma izinleri vasıtasıyla doldurabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kıbrıs’a Taşınmadan Önce Bilmeniz Gerekenler!

Nasıl Kıbrıs Vatandaşı Olunur?

Dünyanın sayılı tatil ve eğitim cennetlerinden olan Kıbrıs, sunduğu farklı avantajlarla birçok insanın dikkatini çeken bir ülke. Artık insanlar Kıbrıs’ta yaşamak için can atmaya başladılar. Alt yapının gelişmesi, bazı projelerin devreye girmesi nedeni ile birçok insan nasıl Kıbrıs vatandaşı olunur sorusunu da sormaya başladı. Genel olarak bu konuda ki merakların cevaplanması adına bu makaleyi derledik.

Deniz, kum, tarih ve doğası ile sıcak iklim sevenlerin tercihi olan Kıbrıs, yeni projeler ile dikkat çekici bir konuma sahip oldu. İnsanlar artık Kıbrıs Oturma İzni almak için konsolosluklarda kuyruklar oluşturuyorlar. Güzel bir iklime sahip olan ada ülkesi, deniz severlerin sevdalandığı bir bölge. Oturma izni alımından sonra ise genelde gündeme burada komple yaşamak geliyor. Bu nedenle de vatandaşlık başvurusu yapmak istiyorlar.

Hayatın ucuz, kolay ve her zaman tatil keyfinde yaşandığı Kıbrıs, birçok artısı nedeni ile insanların yaşam merkezi. Kıbrıs vatandaşı olmak ise birçok ülkede olduğu gibi bazı kurallara ve şartlara bağlıdır.

Kıbrıs Vatandaşı olabilmenin şartları?

  • Kıbrıslı anne veya babadan doğmuş olmak
  • Yasalar sebebi ile kazanılan vatandaşlık
  • Evlatlık olarak alınıldığında doğan vatandaşlık,
  • Kıbrıs’ta doğmak
  • Kıbrıs vatandaşı ile evlenmek
  • Bakanlık kararı ile vatandaşlığa geçmek

Yukarıda belirtilen şıklar içinde yer alan yasalarla Kıbrıs vatandaşı olma konusuna biraz değinmekte fayda var. KKTC Anayasasında belirtilen vatandaşlık hususlarının 67.maddesinde 15 Kasım 1983 senesinden bu yana Kıbrıs’ta yerleşik olarak yaşayanlar bu kapsama dahil edilmektedir.

Kıbrıs vatandaşlığına geçmek için reşit olmak ve Kıbrıs’ta 5 yıldır ikamet etmek yeterli görülür. Bu şekilde Kıbrıs vatandaşlığına geçiş sağlanarak, yasalarla bu konu sağlanmış olur.

Beş yıllık süreç boyunca kişinin en fazla 40 gün adadan ayrılmış olması gerekir. Daha fazla ada dışında kalanlar için süreç yenilenerek başlar.

Sağlanacak şartlar sayesinde Kıbrıs vatandaşı olabilir ve ülke vatandaşlarına sağlanan tüm kamusal ve uluslararası haklardan faydalanabilirsiniz. Kıbrıs vatandaşlığı kazandıktan sonra ülkede uygulanan tüm kurallar, yaptırım ve olanaklar artık sizin için de geçerli olacaktır. Bu aşamada daha farklı geçişler söz konusu olabilirken, bunlar için konsolosluklardan bilgiler talep edilebilir.

Bu içeriğimizde sizlere Kıbrıs Vatandaşı Nasıl Olunur? sorusunu aşama aşama yanıtlamaya çalıştık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Kıbrıs hakkında daha fazla bilgi edinmek için blogumuzdaki diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca Kıbrıs satılık ev fırsatlarından haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi ve web sitemizdeki portföylerimizi incelemeyi unutmayııın! 🙂

Tartışmaya Katıl

Bir düşünce & ldquo;$ s & rdquo;

  • Şevket Tarık ATAY

    Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşıyım.Rahmetli abim 1974 yılında Kıbrıs Barış harekâtı sırasında gazi olması sebebiyle Kıbrıs gazisi yakınıyım.İlgili yasa gereği Kıbrıs vatandaşı olmak istiyorum.Neler yapmam ve hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor.Bilgi verirseniz sevinirim.

    Reply
    • Goldmark Estates

      Merhaba, Biz Emlak Şirketiyiz Bu Konuyla İlgili En Güzel Cevabı İçişleri Bakanlığı Yurttaşlık Bölümünden Alabilirsiniz, Bizim Bilgimiz Oturum İzni ve Çalışma İzniyle Elde Edilen Vatandaşlıklarla Sınırlıdır.

      Reply

Compare listings

Karşılaştırmak

Kıbrıs Yatırım Fırsatları!

Kıbrıs emlak yatırımı fırsatları hakkında merak ettikleriniz için  bizimle iletişime geçin.
Acele edin! En karlı yatırımlar sizleri bekliyor!